I en nära framtid

Hejsan! Nu när jaktpraktikant-grejen inte blir av så har jag en mängd funderingar och planer^^ Jag har sökt en fast anställning på Volvo i Tuve som jag får se om jag får, vilket jag hoppas eftersom då kommer jag tjäna pengar och få arbetslivserfarenhet inför att söka till polishögskolan :) dessutom skulle jag samtidigt kunna plugga företagsekonomi på distans och i halvfart.
 
Jag ska även anmäla mig till en kurs i företagsekonomi på Gbg:s universitet elller på Uppsala universitet( isf på distans) för då kan jag även bli flexpolare på Volvo samtidigt som jag får en bra utbildning som jag kan använda både i arbetslivet som privat, dessutom ökar det mina förutsättningar för att komma in på polishögskolan. jag funderar också på att välja en kurs i kriminologi eller liknande. företagsekonomin-kursen i Gbg kan jag fortfarande göra en sen anmälan till vilket gör att om jag kommer in så börjar jag i september och då slipper jag vara sysslolös(om jag inte hittar ett litet jobb villsäga) under vintern i väntan på att nästa kursstart i Januari :)
 
Jag kommer även skicka in min anmälan till polishögskolan i september/ oktober för man vet ju aldrig, kanske kommer man in? :)
 
Det är så jobbigt när ens nära framtid ligger i någon annans händer x)
 
Men i alla fall så ska jag åtminstone få lite semester! :D För till helgen börjar fågeljakten!!!! :D :D :D Ni kan ju gissa var jag kommer hålla hus då ;D Hahaha!!
 
Ha det underbart och hoppas det går vägen för er också!! :)

För bra för att vara sant- så det var falskt

Ja som ni vet så drog jag ner till Vittskövle i söndags för att påbörja min jaktpraktik. Dock så blev jag hämtad därifrån i torsdags av mina föräldrar så nu är jag alltså hemma igen. Anledningen till min korta vistelse ska jag nu berätta här, så förbered er på ett långt inlägg.
 
Jag kan börja med att berätta om hur en praktik/elevplats egentligen ska vara. Det är så här att man är en lärling som ska gå tillsammans med viltmästaren eller någon annan anställd på godset och lära sig av dem samt hjälpa till med det dem gör i arbetet. Man ska med andra ord inte få egna sysslor och arbeta på egen hand. Man får dessutom bara arbeta i 8h /dag och 40h / veckan. Dessutom ska man vara skriven i bostaden som man kommer bo i på godset och inte vara skriven hemma.
 
Jag kan börja att säga såhär att detta stället inte följde något av dessa regler. Jag var där tillsammans med en annan praktikant som varit där i en månad innan mig, och som berättade att han bara haft 2 lediga dagar på dessa 4 veckor, dvs jobbat från måndag till måndag. Den här starka killen var så utarbetad att han blödde näseblod och såg i syne ibland. anledningen var att han jobbade minst 15h / dag( många gånger 18h) och med ständigt stor stress samt att han inte ätit ordentligt på flera dagar.
 
Dagarna var upplagda så att kl 06.00 skulle fasanerna som var utsatta på 2 olika platser i skogen fodras över, detta fick ta max 1h att göra. Sen skulle alla fasanerna hemma på gården ha mat de också och de var MÅNGA. Samtidigt skulle hundgården mockas rent från bajs och ha nytt vatten. detta fick också max ta 1h för kl 08:00 skulle vi ha frukost. kl 09:00 skulle fasanerna i skogen fodras över igen. sen kl 10:00 skulle vi göra de sysslorna som viltmästaren på Vittskövle beordrade oss att göra. kl 11:00 skulle fasanerna i skogen fodras över igen( när man fodrar över fasanerna ska man gå runt och kasta ut foder till dem samtidigt som man visslar, anledningen till det är att man sedan ska kunna förflytta dem ut på åkrarna till klappjakten) kl 12:00 till 14:00 var det meningen att vi skulle ha rast. Då fick vi käka oss proppmätta för detta målet skulle föreställa lunch, middag och kvällsmat. för resten av dagen fanns det varken tid till en paus eller middag. kl 14.00 skulle fasanerna i skogen fodras över igen, samt kl 17:00. Tiden där emellan samt efter kl 18:00 skulle vi göra sådant som viltmästaren beodrat, vilket kunde vara allt möjligt från att åka 4 mil till ett annat ställe och fodra över fasaner i skogen eller, sortera fasaner i tuppar och hönor, eller diska ur foderautomater/ vattenautomater mm.
 
Problemet var dessutom att det var i princip omöjligt att hålla dessa tider när man var 2 (praktikanten och jag) för på dessa fasan-utsättningar i skogen hade bara ett stängsel runt om vilket gjorde att fasanerna ibland fanns på andra sidan stängslet. Då skulle vi jaga över dem till rätt sida om stängslet vilket ledde till att vi fick springa som dårar fram och tillbaka i brännässlor och risig vegetation. inte blev det bättre av att fasan-jävlarna var så dumma i huvudet att de bara sprang framför fötterna på oss istället för att flyga över åt rätt håll. man var i princip tvungen att sparka på dem för att de skulle över stängslet. Detta- som ni nog förstår- gjorde oss försenade till de andra sysslorna som i sin tur ledde till att vi bl a fick skynda oss att käka frukost/ lunch mm.
 
Ni kan nog föreställa er hur stressat det blev för mig när jag skulle vara själv och sköta dessa sysslor. Självklart ska ju hälften av hela fasanutsättningen vara på fel sida stängslet när jag var själv. Tack och lov hade jag Must med mig som kunde söka upp fasan-jävlarna och skrämma över dom till rätt sida. annars hade jag missat min lunch kan jag säga, istället försenades min frukost till halv 11. sen var det stress, stress, stress. under mina 3 arbetsdagar där jobbade jag mellan 13 och 15h/ dag. Tänk er då stackars praktikanten som skött dessa sysslor själv i 10 dagar. Jag kan kort säga att vi blev utnyttjade som billig arbetskraft, vi var slavar. Viltmästaren skulle haft anställda som skötte dessa sysslor, men istället utnyttjade han praktikanterna och jakteleven. Jakteleven, precis som praktikanten, höll på att gå in i väggen, om än mer. För att göra det här stället än mer olagligt var vi skrivna hemma och inte på bostaden på godset vilket gör att viltmästaren undslipper viss skatt samt försäkringar.
 
Så när mina föräldrar- och framförallt min morfar- fick reda på detta kan ni förstå att de blev förbannade och hämtade hem mig. Det var nog också tur för annars hade jag nog blivit fast där och säkerligen gått in i väggen jag med eftersom jag har tendenser till att vara arbetsnarkoman. Dessutom hade jag hamnat i den situation som praktikanten har hamnat i, nämligen att han varit där såpass länge och lagt ner så mkt tid att han vill ha lön för mödan. Men jag tror att han hinner gå in i väggen innan han får det, vilket jag också sa till honom när jag berättade för honom om vilken situation vi var i och att jag skulle åka hem dagen efter. Han tyckte att jag tog rätt beslut. Jag fick veta att 5 praktikanter innan mig hade slutat av samma skäl, samt att han viltmästaren kunde bli väligt otrevlig när han var stressad och så...
 
Nu har jag i alla fall fått detta som en erfarenhet och vet nu mer om hur det ska vara och inte vara, plus vilka frågor jag ska ställa och kan se tendenserna till om det är ett seriöst ställe eller inte.
RSS 2.0